Hvorfor trene BJJ?

Gå til innhold

Hvorfor trene BJJ?

Hurdal BJJ
Published by Arne Talsnes i Category 1 · 1 januar 2023
Tags: BrasilianskjiujitsuiHurdal

Du trenger ikke ha en spesiell grunn for å begynne å trene BJJ. Kanskje vil du bare trene noe som er gøy å trene mens du kommer deg i form.

Her får du imidlertid vite litt om hva som motiverer mange av de som driver med BJJ.

SOSIALT
En kan gjerne si at kampsport er en individuell sport, og det er kun opp til deg selv hva resultatet blir.

Vi deler imidlertid en felles interesse. I Norge er kampsportverdenen forholdsvis liten. Selv om mange utøvere har gjort det bra internasjonalt i forskjellige stilarter, også i BJJ-verdenen.

Vi kommer bokstavelig tett på hverandre i BJJ. Det er nok med på å medvirke til det samholdet som oftest oppstår i BJJ-miljøet.

SELVFORSVAR
Det beste selvforsvaret er å unnlate å havne i en slik situasjon, f.eks. ved å løpe unna. Det er ikke feigt. Kampsportutøvere vil kunne fortelle deg at uansett hvor god du blir, så må du regne med noen skrammer etter en selvforsvarssituasjon, og kanskje andre etterspill.

Alle har rett til å forsvare seg, uansett hvor ung eller gammel du er, i barnehagen, i skolegården, på gaten eller hvor det måtte være.

Det gjelder imidlertid regler for forholdsmessighet. Med BJJ har du et redskap til å yte forholdsmessig motstand uten å skade den andre mer enn nødvendig. Som oftest uten å skade den andre i det hele tatt.

Det skal samtidig sies at selvforsvarssituasjoner som oftest blir kaotiske, og at det noen ganger uansett ikke er til å unngå å skade en som angriper, men man har ihvertfall en mulighet til å forsøke å stoppe kampen uten at det skjer noe mer.

Med BJJ blir man god på kontrollposisjoner. I kontrollposisjoner er det oftest lettere å beholde kontrollen uten å slå eller sparke.

Om du i ekstreme tilfeller derfra trenger å avslutte kampen med slag, låser eller kvelning - for eksempel å forsvare deg mot flere samtidig, så var det ihvertfall ikke du som la opp til det.

En kan gjerne si at BJJ i utgangspunktet ikke egner seg mot flere samtidig. Selv om flere av oss har erfart at det går helt fint, så er det ikke alltid ideelt å låse seg selv fast i en posisjon når flere går løs på deg samtidig.
Du får imidlertid en god forståelse av hvordan komme deg ut av en vanskelig posisjon.

EN NAVY SEAL OM BJJ
Jocko Willink er en kjent amerikansk Navy SEAL (spesialsoldat -  "commanded SEAL team 3"). Navy SEALs har oversikt over alle verdens våpen og kampsporter. De får det beste av det beste av kunnskap og utstyr for å kunne utføre sine spesialoppdrag.

På spørsmål om hvilken kampsport han vil anbefale til den som bare har tid til å trene én kampsport, svarer han BJJ. Om man har tid til å trene en kampsport til, anbefaler han boksing. Om man har tid til å trene enda en kampsport, anbefaler han thaiboksing. Deretter anbefaler han bryting. Om man i tillegg til alle disse, har tid til enda en kampsport, anbefaler han noe med kniv og kjepper.

I en annen podcast sier han at Navy Sealene fant ut at Kung Fu ble utdatert for deres behov. Han fortsetter med å si at de heldigvis hadde de folk som også drev med "jiu jitsu [BJJ], muay thai [thaiboksing] and MMA in general".

FAMILIEN GRACIE
Folk elsker helter. Flere i den brasilianske familien Gracie har vunnet mange kamper det ser ut som de skal tape på forhånd. De ble for mange legendariske da de sendte Royce Gracie til de første UFC kampene. Det var ikke deres beste utøver, men de ville bevise at stilarten BJJ kunne overvinne andre stilarter selv om han var i dårligere form.


UTALLIGE EKSEMPLER...
...på mindre utøvere som overvinner større og sterkere motstandere.
Tilbake til innholdet